fotoresor fotoresa safariresor
 • Följ med oss till Uganda
  En oförglömlig resa

Gorillasafari i Uganda

Gorillasafari

Program 1: Gorillasafari i Uganda Datum: 2018 12 04 – 2018 12 20

Program 2: Gorillasafari i Uganda Datum: 2018 12 20 – 2019 01 05

(Preliminära datum och program. Resans avgångar är samma datum varje år. Bokar du 365 dagar innan avgång får du en av Annelies fotoposters.)

Print Friendly
 • Upplev bergsgorillor i Uganda på vår bergsgorillasafari

  _FDL9305-960x720Att resa till Uganda med oss ger dig möjlighet att möta bergsgorilla, schimpans, flodhäst, trädklättrande lejon, elefant och många andra djur. Här reser vi till Ugandas högland och bor med utsikt över vulkaniska berg och bördiga sluttningar.

  Resan ger dig inte bara tillfälle att möta de stora däggdjuren utan bjuder också på ett rikt fågelliv med fler fågelarter per kvadratmeter än någon annanstans i världen. Här kan du finna många av Riftdalens endemer.

  Utöver gorillavandring och schimpansvandring får du uppleva en båttur längs Kazingakanalen som är världens flodhästtätaste flod. Här ser vi ofta buffel och krokodil och om vi har tur badande elefanter vid sidan av båten. Detta är också en högklassig fågeltur.

  Bersgorillasafari – Annelie leder resan i ekoturismens anda

  annelie-utter-safariresorUgandaresan leds av den erfarne researrangören och fotografen Annelie Utter som leder er tryggt i genom Ugandas djurliv, landskap och mångsidiga kultur. Annelie har besökt gorillorna fler än 50 gånger och delar med sig av sin kunskap och stora erfarenhet. Hon har också jobbat med habituering av schimpanserna i Kilbale Forest och har tillbringat oändligt många timmar med dessa våra närmaste släktingar i deras egen skog. Annelie har guidat i Uganda i cirka 20 år och har stora kunskaper om dess natur.  Hon är  är en pionjär inom ekoturism och tar endast med ett begränsat antal gäster, så gör din intresseanmälan idag för att garantera en plats.

   

  Om Nationalparkerna

  Lake Mburo National park

  Lake Mburo National Park är hem till 350 fågelarter liksom zebra, impala, eland, buffalo, oribi, Defassa waterbuck, leopard, hippo, hyena, topi och reedbuck.

  Tillsammans med 13 andra sjöar i området utgör Lake Mburo en del av ett 50 km långt våtmarkssystem kopplat av ett träsk. Fem av dessa sjöar ligger inom parkens gränser. Innan bestod Lake Mburo National Park främst av öppen savann, men nu innehåller området mycket skog eftersom att det inte finns några elefanter som tämjer vegetationen.

  Lake Mburo National Park stöder globalt hotade fågelarter, däribland två av de hotade cichlid fish arter som har dött ut i de huvudsakliga sjöarna och det är det enda område i Uganda där det går att se Impala. Parken är också en tillflykt för 22 arter av Palearktiska och Afro-tropiska flyttfåglar under ogynnsamma förhållanden. Då trivs de här bland den trädbevuxna savannens Acacia/Commiphora snår och gräsmarker.

  Bwindi Impenetrable National Park 

  Bwindi Impenetrable National Park ligger i sydvästra Uganda, i utkanten av västra Rift Valley (Albertine rift) och delas av Kanungu, Kabale och Kisoro distrikten. Parken är 331 km² stor och ligger på en höjd av 1.160 meter (Ishasha ravinen) till 2,607 meter (Rwamanyonyis topp). Den årliga genomsnittstemperaturen sträcker sig från 7-20 ° C.

  Bwindi är hem för drygt 400 gorillor, mer än hälften av världens totala bergsgorillabestånd. Skogen är ett av de rikaste ekosystemen i Afrika och är hem för mer än 120 däggdjursarter, 346 fågelarter, 202 fjärilsarter, 163 trädarter, 100 ormbunksarter och flera utrotningshotade djur.

  Den rymmer 346 fågelarter och innehåller 90 % av alla Albertine Rifts endemiska arter som är svåra eller omöjliga att se i någon annan del av östra Afrika, sju av dessa är med på IUCNs röda lista på utrotningshotade arter. En erfaren fågelskådare kan identifiera upp till 100 arter på en dag.
  Bwindi nationalpark blev 1994 uppsatt på Unescos världsarvslista.

  Queen Elizabeth National Park

  Queen Elizabeth National Park är hem till de berömda trädklättrande lejonen liksom Uganda Kob, andra antiloparter, elefanter, babianer, flodhästar, buffel och schimpanser. Det finns häpnadsväckande 5000 flodhästar, 2500 elefanter och över 10 000 bufflar i parken.

  Fågelskådning i Queen Elizabeth National Park är en otrolig upplevelse eftersom det innehåller en mängd olika livsmiljöer, allt ifrån savann till våtmarker och låglänta skogar. Över 600 fågelarter har registrerats, vilket gör parken till en magnet för fågelskådare. Du kan se svarta biätare, 11 typer av King Fisher, Träskonäbb och flera arter av falkar, örnar och andra rovfåglar. Vår båttur på Kazingafloden erbjuder förstklassig fågelskådning och är en av höjdpunkterna på resan.

  Det finns tio arter av primater som njuter av parkens olika livsmiljöer, den mest förekommande är schimpansen. Vervet och black-and-white colobus monkeys kan lätt upptäckas i träden, men den djärvaste av dem alla är babianen.

  Kibale Forest National Park 

  Kibale Forest National Park är en av de bästa destinationerna i Afrika för schimpansspårning.
  Nationalparken är 795 km² stor och har de vackraste och mest skiftande områdena av tropisk skog i hela Uganda.

  Det finns 13 arter av primater i Kibale National Park. Parken är hem till ett stort antal habituerade schimpanser, samt flera arter av Central African monkey, bland annat Uganda mangabey, Ugandan red colobus och L’Hoest’s monkey. Andra primater som finns i parken är black-and-white colobus och blue monkey. Parkens elefantbestånd färdas mellan Kibale och Queen Elizabeth National Park. Andra landlevande däggdjur som finns i Kibale National Park är röda och blå duikers, bushbucks, sitatungas, bushpigs, giant forest hogs, warthogs, och buffalo. Rovdjur inkluderar leopards, african golden cats, servals, olika Mungo och två arter av utter. Dessutom besöker lejon parken ibland.

  Kibale erbjuder en rik fågelfauna. Det finns 325 fågelarter, bland annat olive long-tailed cuckoo, western green tinkerbird, två arter av pittas (African och green-breasted) och the African grey parrot. Ground thrush (Turdus kibalensis) är endemisk till Kibale National Park.

  Kidepo Valley National Park 

  Kidepo Valley National Park är en av Ugandas mest spektakulära parker (1442 km²). Den ligger undangömd i hörnet av Ugandas gräns mot Sudan och Kenya. Parken erbjuder hisnande savann och bergslandskap som slutar i en ojämn horisont. Det stora höjdintervallet, med motsvarande stora klimatförhållanden, har utvecklat en extremt rik flora. Djurlivet är lika skiftande i parken som floran, däribland finns många djurarter som inte finns någon annanstans i Uganda. Vegetationen kan bäst beskrivas som en öppen trädsavann som varierar mycket i struktur och komposition. Torr skog dominerar några av bergen, medan områden längs Lorupei-floden passar tät Acacia gerrardii skog. Parken ger skydd åt en stor mångfald djurarter. Av de 80 däggdjur som angavs 1971,
  var 28 arter inte känt förekommande i någon annan ugandisk park. Rovdjur som är unika för Kidepo och Karamoja regionen är bat-eared fox, striped hyena, aardwolf, caracal, cheetah och hunting dog. Andra rovdjur i parken är lion, leopard, flera små katter, spotted hyena, black-backed jackals och side-striped jackal. Mindre vanliga hovdjur inkluderar större och mindre kudu, Chandlers mountain reedbuck, klipspringer och dikdik. Andra stora hovdjur är bush elephant, Burchell’s zebra, bush pig, warthog, Rothschild giraffe, cape buffalo, eland, bushbuck, bush duiker, defassa waterbuck, bohor reedbuck, Jackson’s hartebeest och oribi. Det finns fem olika arter av primater i parken, Kavirondo bush baby är endemisk.

  Parken har en omfattande fågelfauna. 465 arter har registrerats (tre nya arter lades till i listan 1995), 100 arter hade då (1972) inte påträffats i någon annan ugandisk park. Ostrich och kori bustard är huvudsakligen associerade med denna region. Parken är enastående för sina rovfåglar.
  Av 58 arter som registrerats, tros 14 vara endemiska till Kidepo och Karamoja regionen. Det finns bland annat Verreaux’s eagle, Egyptian vulture och pygmy falcon. Värt att notera är också de fyra arterna av hornbills (näshornsfåglar) som finns i parken. Red-billed hornbill, yellow-billed hornbill och Jacksons hornbill är utmärkande för Kidepo, medan den gigantiska Abyssinian ground hornbill inte är lika vanligt förekommande. Det har dock inte skett någon omfattande undersökning i Kidepo så besökare har en bra chans att lägga till arter i den aktuella listan. Genom hela parken är landskapet prytt med små kullar, klippformationer och inselberg (koppie) från vilka man kan få en fantastisk utsikt åt alla håll.

  Murchison Falls Protected Area

  Murchison Falls Protected Area (MFPA) består utav Murchison Falls National Park (MFNP), Bugungu och Karuma Wildlife Reserves. Parken har fått sitt namn från Murchison Falls där den mäktiga Nilen exploderar genom en smal klyfta och rinner ner för att så småningom bli en lugn flod. På flodbankerna finns hippos, crocodiles, waterbucks och buffaloes. Växtligheten präglas av savann, skogsmark och skog som växer längs med floden. Djurlivet består av lions, leopards, elephants, buffaloes, hartebeests, oribis, Uganda kobs, chimpanzees och den utrotningshotade Rothschild’s giraffe. Här finns också många fågelarter och du har möjlighet att se den mycket sällsynta shoebill (träskonäbben).

  Budongo Central Forest Reserve

  Budongo Central Forest Reserve är den största naturskogen i Uganda med en total yta på ca 825 km², varav 430 kvadratkilometer är kontinuerlig skog. Reservatet ligger ovanpå Albertine Rift, en del av Great Rift Valley, och ligger inom gränserna för Murchison Falls National Park.

  Budongo erbjuder en extremt rik biologisk mångfald, det finns 24 arter av små däggdjur, 9 olika primater, 360 fågelarter och 290 fjärilar.

  Uganda är det land som har flest primater i hela Afrika. Bortsett från de legendariska bergsgorillorna är landet även värd för 19 andra arter så som de fascinerande schimpanserna. Innan 2000-talets intåg fanns det flera miljoner schimpanser i Uganda, men antalet har minskat dramatiskt på grund av försämringen av deras naturliga livsmiljö. Nuförtiden är Uganda hem till cirka 5000 schimpanser fördelade på cirka tolv skogsblock. Budongo Central Forest Reserve är en av de bästa platserna att se vilda schimpanser, i skogen finns mer än 600 schimpanser varav 80 är habituerade för ekoturismiska ändamål. Besökare som vandrar i skogen får en unik möjlighet att se dessa fantastiska apor i deras naturliga miljö. Andra primater som kan observeras är Black-and-White Colobus Monkeys, Olive Baboons, Red-tailed Monkeys, Blue Monkeys och Grey-cheeked Mangabeys.

  Ziwa Rhino sanctuary 

  Ziwa Rhino Sanctuary är en privat, icke-vinstdrivande, fristad för noshörningar och andra däggdjur. Vi är här främst för att leta efter den utrotningshotade shoebill (träskonäbb). Ziwa Rhino Sanctuary är ett samarbete mellan Uganda Wildlife Authority, the Rhino fund Uganda, en icke statlig organisation som engagerar sig i återupprättandet av Ugandas noshörningsbestånd och Ziwa Ranchers Limited, ett privat förvaltningsbolag inom djur och natur.

  Reservatet erbjuder en säker plats för noshörningar. Här kan de föröka sig genom avel, skyddade från mänskliga och icke-mänskliga rovdjur och gradvis återinföras i Ugandas nationalparker.
  Här jobbar ett team på cirka 78 park rangers som håller vakt 24 timmar om dygnet för att garantera noshörningarnas säkerhet. Det 70 kvadratkilometer stora reservatet är omgivet av ett två meter högt elstängsel för att hålla noshörningar i hägnet och inkräktare utanför. Fristaden är hem till minst 40 däggdjur och reptilarter. Det finns bland annat apor, antiloper, flodhästar, krokodiler och många fågelarter.

  Både den svarta spetsnoshörningen och den vita trubbnoshörningen är inhemska till Uganda. Men på grund av olika faktorer, bland annat långvariga väpnade mänskliga konflikter, tjuvjakt och misskötsel av deras naturliga livsmiljö, hade båda arterna 1982 utplånats i hela landet. Ziwa Rhino Sanctuary grundades 2005 för att återinföra den södra vita noshörningen till Uganda. Det långsiktiga målet för reservatet är att bygga upp ett hållbart noshörningsbestånd och flytta tillbaka noshörningarna till sin ursprungliga livsmiljö i Ugandas skyddsområden. Från och med januari 2010 är Ziwa Rhino Sanctuary den enda plats i Uganda, där noshörningar kan observeras i deras naturliga miljö.

   

  * Vi har valt att skriva de flesta djur på engelska då det ofta inte finns en korrekt översättning till svenska.

   

 • Gorillasafari: Program 01

  04  december 
  Avresa från er närmsta flygplats.

  05  december 

  Logi: 2 Friends Beach Hotel

  06  december 
  Efter frukost reser ni mot Kibale Forest.

  Boendet är mysiga Ndali Lodge som ligger på en kraterkant med flera kratersjöar inom synhåll. Här kan du skåda fågel från verandan, t ex fish eagle, ross’s turaco, crowned hornbill, great blue turaco, cinnamon-chested bee eater. Här finns det många fantastiska fåglar som är vackra även för den som inte är (eller ännu blivit) en inbiten fågelskådare.

  Logi: Ndali Lodge
  Ndali Lodge är aktivt involverad i det lokala samhället genom att stödja utvecklingen och den pedagogiska utbildningen i området.

  07 december 
  Schimpansvandring.
  Dagen tillbringas i regnskogen för att leta schimpanser i Kibale Forest.
  De av er som har bokat ett tillstånd för en halv dag går på förmiddagen eller eftermiddagen. Några av er har bokat en heldag i schimpansdjungeln med lunchpaket. Under turen behöver du bra kängor och långärmad skjorta.

  För den som vill och kan spela in ljud kan det vara ett ypperligt tillfälle att få schimpansernas läten förevigade.

  Logi: Ndali Lodge

  08 december

  Idag ingår inga aktiviteter. Varför inte ta det lugnt på lodgen, smälta intryck och vila fötterna, eller gå en promenad runt kratersjön och njuta av den vackra omgivningen. Det finns också möjlighet att gå med på en swamp walk i Bigode Wetland, bland apor och fåglar. Bokas och betalas då kontant på plats.

  Logi: Ndali Lodge

  09 december 
  Resan fortsätter mot de centrala delarna Queen Elizabeth National Park. I parken finns 604 fågelarter, ett stort bestånd av flodhäst, lejon, leopard, stora hjordar med buffel, elefant, vattenbock, vårtsvin, pytonorm, 10 olika primater, Uganda kob och den skygga gigant forest hog mm. Ni besöker kobbens parningsplats och fördjupar er i deras märkliga parningsritual.

  En båttur på Kazingafloden är en höjdpunkt under resan. Detta är världens flodhästtätaste flod. Här finns även buffel och krokodil. Kanske ser vi badande elefanter. Turen bjuder på en förstklassig fågelskådning.

  Logi: Park View Safari Lodge

  10 december 
  För- och eftermiddags gamedrive i Queen Elizabeth National Park.

  Logi: Park View Safari Lodge

  11 december
  Efter frukost åker ni igenom Queen Elizabeths National Park mot den södra delen, Ishasha. Här finns de sällsynta trädklättrande lejonen och vi har goda chanser att se leopard, topi, Uganda kob, hyena, buffel, vårtsvin, elefanter och ett rikt fågelliv. Framåt kvällen hoppas vi också på att ni ska få se elefanter och andra spännande djur vid floden utanför våra tält.

  Logi: Ishasha Wilderness Camp
  Campen satsar på närproducerat när det gäller både mat och byggmaterial. De har en policy som innebär att det ekologiska fotavtrycket skall vara så litet som möjligt.

  12 december
  Dagen tillbringas i Ishasha med gamedrive på morgonen och eftermiddagen.

  Logi: Ishasha Wilderness Camp

  13 december
  Efter frukost reser ni i cirka 5 timmar till Bwindi Impenetrable Nationalpark där ungefär hälften av världens cirka 880 bergsgorillor lever. Längs vägen finns det kameleonter och apor. I Nationalparken finns över 200 sorters fjärilar och 346 fågelarter, det innebär att här finns fler fågelarter per kvadratkilometer än någon annanstans i världen. Lodgen ligger i bergsregnskogen och det har hänt att bergsgorillorna kommit ända in på campen.

  Logi: Mahogany Springs
  Mahogany Springs driver ett trädplanteringsprojekt samt sponsrar lokalbefolkningen och det lokala sjukhuset med elektricitet genom ett hydropower projekt.

  14 december
  Gorillavandring för halva gruppen*.
  Under vandringen behöver du ha bra kängor, handskar samt en ryggsäck som rymmer din lunch och 3 liter vatten. Det finns möjlighet att hyra en bärare under turen. Bered dig på en tuff vandring och en oförglömlig upplevelse.

  *De i andra halvan av gruppen som bokat och förbetalt ett extra gorillatillstånd går med även idag. För dem som inte ska möta gorillor idag ingår inte några aktiviteter. Möjlighet finns att boka olika vandringar för en kostnad på cirka 25 USD. T ex fågelvandring med möjlighet att se många av Rift Valleys endemiska arter, vandring till vattenfall i regnskogen eller en kulturvandring där du träffar en bushdoktor och pygméer. Eller varför inte ta det lugnt på den mysiga lodgen, då övriga dagar är relativt fulltecknade.

  Logi: Mahogany Springs

  15 december
  Gorillavandring för halva gruppen*.

  *De i andra halvan av gruppen som bokat och förbetalt ett extra gorillatillstånd går med även idag.

  För dem som inte ska möta gorillorna idag ingår inte några aktiviteter. En lugn dag på lodgen kan vara ett skönt alternativ, då övriga dagar är intensiva. Annars finns aktiviteter att boka.

  Logi: Mahogany Springs

  16 december 
  I dag går färden mot den vackra sjön, Lake Bunyonyi, belägen 2000 m över havet. Lake Bunyonyi omges av vulkaniska berg, på vilka de bördiga sluttningarna nyttjas till terrassodling. Området är mycket vackert!

  Detta är fågelskådarnas paradis och det finns utter i sjön. Här har du möjlighet att paddla urholkad trädstock och ta ett uppfriskande dopp. Ni kommer att få besök av traktens skolbarn. Ibland blir det en tur till den lokala marknaden i byn. Detta är resans enklaste boende.

  Logi: Heritage lodge Alternativt Birdnest Resort

  17 december
  Dagen ägnas åt att utforska djurlivet i Lake Bunyonyiområdet.

  Logi: Heritage lodge Alternativt Birdnest Resort

  18 december 

  Den sista nationalparken är Lake Mburo på 370 km², och här beger ni er ut på en kvällsgamedrive. Här finns det bl a zebra, impala, eland, topi, vårtsvin, hyena, buffel samt ett rikt fågelliv. Lodgen ni bor på är en fridfull och lyxig tältcamp med endast 10 tält. Här kan du sitta i fotogömsle vid ett vattenhål. Du kan också mot extra kostnad rida ut och skåda djuren från hästryggen. Efter alla upplevelser kan det vara skönt att koppla av i poolen med riktigt spektakulär utsikt.

  Logi: Mihingo lodge

  19 december
  Ni reser mot flygplatsen för att ta flyget hem. Flygtider i programmet är preliminära, för exakta tider se din flygbiljett.

  20 december
  Ankomst till Sverige.

 • Gorillasafari: Program 02

  20 december 
  Avresa från er närmsta flygplats.

  21 december 

  NaturResors representater möter er på flygplatsen.

  Logi: 2 Friends Beach Hotel

  22 december 

  Efter frukost reser ni med bil cirka 5 timmar i sydvästlig riktning genom förkastningssprickan East African Rift Valley och över ekvatorn.

  Den första nationalparken är Lake Mburo på 370 km², och här beger ni er ut på en kvällsgamedrive. Här finns det bl a zebra, impala, eland, topi, vårtsvin, hyena, buffel samt ett rikt fågelliv. Lodgen ni bor på är en fridfull och lyxig tältcamp med endast 10 tält. Här kan du sitta i fotogömsle vid ett vattenhål. Du kan också mot extra kostnad rida ut och skåda djuren från hästryggen. Efter alla upplevelser kan det vara skönt att koppla av i poolen med riktigt spektakulär utsikt.

  Logi: Mihingo lodge

  23 december 
  Morgonen börjar med en gamedrive i Lake Mburo.
  Efter det åker ni cirka 4 timmar i västlig riktning mot Ugandas högland till den vackra sjön, Lake Bunyonyi, belägen 2000 m över havet. Lake Bunyonyi omges av vulkaniska berg, på vilka de bördiga sluttningarna nyttjas till terrassodling. Området är mycket vackert!

  Detta är fågelskådarnas paradis och det finns utter i sjön. Här har du möjlighet att paddla urholkad trädstock och ta ett uppfriskande dopp. Ni kommer att få besök av traktens skolbarn. Ibland blir det en tur till den lokala marknaden i byn. Detta är resans enklaste boende.

  Logi: Heritage lodge Alternativt Birdnest Resort

  24 december
  Dagen ägnas åt att utforska djurlivet i Lake Bunyonyiområdet.

  Logi: Heritage lodge Alternativt Birdnest Resort

  25 december
  Efter frukost reser ni i cirka 5 timmar till Bwindi Impenetrable Nationalpark där ungefär hälften av världens cirka 880 bergsgorillor lever. Längs vägen finns det kameleonter och apor. I Nationalparken finns över 200 sorters fjärilar och 346 fågelarter, det innebär att här finns fler fågelarter per kvadratkilometer än någon annanstans i världen. Lodgen ligger i bergsregnskogen och det har hänt att bergsgorillorna kommit ända in på campen.

  Logi: Mahogany Springs
  Mahogany Springs driver ett trädplanteringsprojekt samt sponsrar lokalbefolkningen och det lokala sjukhuset med elektricitet genom ett hydropower projekt.

  26 december
  Annelie_Utter-0142Gorillavandring för halva gruppen*.
  Under vandringen behöver du ha bra kängor, handskar samt en ryggsäck som rymmer din lunch och 3 liter vatten. Det finns möjlighet att hyra en bärare under turen. Bered dig på en tuff vandring och en oförglömlig upplevelse.

  *De i andra halvan av gruppen som bokat och förbetalt ett extra gorillatillstånd går med även idag. För dem som inte ska möta gorillor idag ingår inte några aktiviteter. Möjlighet finns att boka olika vandringar för en kostnad på cirka 25 USD. T ex fågelvandring med möjlighet att se många av Rift Valleys endemiska arter, vandring till vattenfall i regnskogen eller en kulturvandring där du träffar en bushdoktor och pygméer. Eller varför inte ta det lugnt på den mysiga lodgen, då övriga dagar är relativt fulltecknade.

  Logi: Mahogany Springs

  27 december
  Gorillavandring för halva gruppen*.

  *De i andra halvan av gruppen som bokat och förbetalt ett extra gorillatillstånd går med även idag.

  För dem som inte ska möta gorillorna idag ingår inte några aktiviteter. En lugn dag på lodgen kan vara ett skönt alternativ, då övriga dagar är intensiva. Annars finns aktiviteter att boka.

  Logi: Mahogany Springs

  28 december
  Annelie_Utter-0110
  Efter frukost åker ni den korta sträckan till Ishasha, en del av Queen Elizabeths National Park. Här finns de sällsynta trädklättrande lejonen och vi har goda chanser att se leopard, topi, Uganda kob, hyena, buffel, vårtsvin, elefanter och ett rikt fågelliv. Framåt kvällen hoppas vi också på att ni ska få se elefanter och andra spännande djur vid floden utanför våra tält.

  Logi: Ishasha Wilderness Camp
  Campen satsar på närproducerat när det gäller både mat och byggmaterial. De har en policy som innebär att det ekologiska fotavtrycket skall vara så litet som möjligt.

  29 december
  Dagen tillbringas i Ishasha med gamedrive på morgonen och eftermiddagen.

  Logi: Ishasha Wilderness Camp

  30 december
  Uganda-elefant-safari
  Resan fortsätter genom Queen Elizabeth National Park mot de centrala delarna. I parken finns 604 fågelarter, ett stort bestånd av flodhäst, lejon, leopard, stora hjordar med buffel, elefant, vattenbock, vårtsvin, pytonorm, 10 olika primater, Uganda kob och den skygga gigant forest hog mm. Ni besöker kobbens parningsplats och fördjupar er i deras märkliga parningsritual.

  En båttur på Kazingafloden är en höjdpunkt under resan. Detta är världens flodhästtätaste flod. Här finns även buffel och krokodil. Kanske ser vi badande elefanter. Turen bjuder på en förstklassig fågelskådning.

  Logi: Park View Safari Lodge

  31 december
  För- och eftermiddags gamedrive i Queen Elizabeth National Park.
  För den som vill finns det möjlighet att boka en extra schimpansvandring till Chambura Gorge mot en avgift.

  Logi: Park View Safari Lodge

  01 januari
  Efter frukost reser ni mot Kibale Forest.
  Under resans gång har du Rwenzoribergen som kuliss och ni passerar ekvatorn igen.

  Boendet är mysiga Ndali Lodge som ligger på en kraterkant med flera kratersjöar inom synhåll. Här kan du skåda fågel från verandan, t ex fish eagle, ross’s turaco, crowned hornbill, great blue turaco, cinnamon-chested bee eater. Här finns det många fantastiska fåglar som är vackra även för den som inte är (eller ännu blivit) en inbiten fågelskådare.

  Logi: Ndali Lodge
  Ndali Lodge är aktivt involverad i det lokala samhället genom att stödja utvecklingen och den pedagogiska utbildningen i området.

  02 januari
  Annelie_Utter-0132
  Schimpansvandring.
  Dagen tillbringas i regnskogen för att leta schimpanser i Kibale Forest.
  De av er som har bokat ett tillstånd för en halv dag går på förmiddagen eller eftermiddagen. Några av er har bokat en heldag i schimpansdjungeln med lunchpaket. Under turen behöver du bra kängor och långärmad skjorta.

  För den som vill och kan spela in ljud kan det vara ett ypperligt tillfälle att få schimpansernas läten förevigade.

  Logi: Ndali Lodge

  03 januari

  Idag ingår inga aktiviteter. Varför inte ta det lugnt på lodgen, smälta intryck och vila fötterna, eller gå en promenad runt kratersjön och njuta av den vackra omgivningen. Det finns också möjlighet att gå med på en swamp walk i Bigode Wetland, bland apor och fåglar. Bokas och betalas då kontant på plats.

  Logi: Ndali Lodge

  04 Januari
  Ni reser mot Entebbe för att ta flyget hem. Flygtider i programmet är preliminära, för exakta tider se din flygbiljett.

  05 Januari
  Ankomst till Sverige.

 •  

  Tillstånd
  • Extra gorillatillstånd
  • Extra schimpanstillstånd
 • Tryck på plustecknet för att se mer information

  • Priser

   Obs! Begränsat antal platser. Gör din intresseanmälan idag!

   • Bergsgorillasafari i Uganda 65 000 Kr
   • Enkelrumstillägg: Ring kontoret för pris
   • Tillstånd
    • Extra gorillatillstånd: Ring kontoret för pris
    • Extra schimpanstillstånd: Ring kontoret för pris
  • Allt detta ingår:

   • Annelie Utter är med och guidar på svenska
   • Boende i delat rum (Enkelrum kan bokas mot tillägg)
   • Helpension exkl. hem och avresedatum
   • Transporter och aktiviteter enligt programmet
   • Engelsktalande guidning
   • Inträde till alla parker
   • Ett gorillatillstånd och ett schimpanstillstånd
   • En däggdjursbok och en fågelbok som du får på plats
   • Dricksvatten under transportdagarna
  • Detta ingår inte:

   • Flyg Sverige – Uganda T&R
   • Reseförsäkring
   • Avbeställningsskydd
   • Visum
   • Alla utgifter av personlig karaktär såsom dricks ( minimum 15 USD/person och dag) dryck och tvätt.
   • Tillval av aktiviteter utanför programmet.
   • Måltider under hem och avresedatum samt middag under sista kvällen
  • Packlista

   • Varm tröja t ex fleece. Det är kyligt på morgonen när vi är i bergen.
   • Vindjacka/regnjacka … någon vill ha regnbyxor.
   • 2 par långbyxor… ev med avtagbara ben.
   • Långärmad skjorta. Ev. med avtagbara ärmar. Viktigt för att ej repa armarna när vi är i regnskogen. Bra för solbrända armar och nacke.
   • Ev safariväst/fotoväst med många fickor.
   • Liten dagryggsäck där det får plats en matlåda, 3 liter vatten, kamerautrustning och en jacka. Har du en större kamera så behöver du en kameraryggsäck också. Detta gäller för gorillavandringen.
   • Beanbag (ärtpåse) är bra stöd för kameran för den som vill ha skarpa bilder.
   • Bra vandrarkängor för tuff vandring upp till bergsgorillorna. Inga nya kängor som ger dig skavsår. Du behöver stöd för vristen.
   • Du behöver ett par handskar till vandringen på grund av taggiga växter och lera. Typ trädgårdshandskar. Dem kan du sedan ge bort.
   • Bra sandaler med mjuk sula. Typ Teva eller Keen.
   • Ev en vattenflaska. De vattenflaskor man köper på plats kan gå sönder. Dem vill du inte stoppa i din fotoväska.
   • Väckarklocka. Vi går upp tidigt.
   • Bra ficklampa – EN PER PERSON – med extra batterier. Pannlampa är att absolut att rekommendera. Det är ganska mörkt i tälten. Bra när du ska packa eller läsa på kvällen.
   • Huvudbonad för skydd för solen.
   • Myggmedel att sätta på efter solnedgången.
   • Solskydd med hög faktor. Solstift med ännu högre faktor till näsa och läppar. Faktor 30 rekommenderas för ansikte.
   • Solglasögon.
   • Kamera, minneskort, extra batterier. Ta med de minneskort som du behöver under resan. Du kan inte köpa någonting sådant under resans gång.
   • Batteriladdare och konverter. Du kan ladda i receptionerna på våra lodger och ibland även i ditt rum. Det fungerar men kräver lite planering.
   • Någonting att spela in ljud med har flera tidigare gäster önskat att de hade med. Speciellt hos schimpanserna, men Afrikas övriga ljud fascinerar också.
   • Ev video/filmkamera.
   • En bra kikare per person. Detta är mycket viktigt. Det är underbart att ha en bra kikare. Genom NaturResor kan du köpa bra kikare till ett mycket förmånligt pris.
   • Badkläder
   • Fågel- och däggdjursböcker som ingår i resans pris.
   • Vätskeersättning i tablettform (RESORB)
   • Kopia på Pass och flygbiljetter
  • Ström

  • Vaccin

  • Vad bör man betala i dricks?

   Minimum 15 USD/ person och dag

  Hittade du inte den informationen du sökte är du välkommen att skicka in en fråga här:

  Var god vänta...
 • Se även relevanta blogginlägg>>>

   

   

 • Intresseanmälan

  Först till kvarn gäller. Intresseanmälan är EJ bindande.

  Vilket årtal vill du besöka resmålet? Sträcker sig resan över årskiftet väljer du de årtalet då resan avgår.

  Välj ett resmål du är intresserad av

  Kontaktuppgifter till medresenär 1
  Kontaktuppgifter till medresenär 2
  Övrig information

  Exempel: Google, Facebook, Mässa, Annons osv. Om du Googlade, uppge gärna vilken sökfras du använde.

  Var god vänta...
 • Vilket årtal vill du besöka resmålet? Sträcker sig resan över årskiftet väljer du de årtalet då resan avgår.

  Personuppgifter

  Reseuppgifter

  Vill du vi skall hjälpa dig att boka flygbiljett?

  Vänligen ange adresser där fakturan skall skickas.

  Passuppgifter

  Vänligen ange samtliga namn, exakt som det står i passet!

  Bläddra

  Maximal storlek 10MB

  Skriv gärna ett meddelande

  Läs 'Allmänna resevillkor'
  Var god vänta...
  Du är alltid välkommen att ringa

  Du är välkommen att ringa oss på 031-990125 och prata om detta resmål eller att få hjälp med bokningen. Vi tar endast 16 gäster och resan avgår enbart vid två tillfälle per år.


Aktuella resmål- Dags att boka!

Fotosafari-Namibia

Namibia – Fotosafari Namibia

På vår fotoresa till Botswana får du uppleva när öknen blommar i Kalahari och erfara lugnet, tysthet
Röd Panda Kattbjorn

Indien – Himalaya – Röd Panda Expediton

Fotoresa till Kaziranga – Tiger och Pansarnoshörning Information om resmålet kommer inom kort. Gör
Späckhuggarsafari

Norge – Späckhuggarsafari

Snorkla med späckhuggare och ta egna bilder både över och under vattnet av havets giganter!
pansarnoshörning fotoresa Kaziranga National Park

Indien – Kaziranga – Tiger och Pansarnoshörning

Fotoresa till Kaziranga – Tiger och Pansarnoshörning Information om resmålet kommer inom kort. Gör
fotoresa chiles pumor

Chile – Fotoresa till Chiles pumor

Vi besöker Chiles pumor, kungspingviner, knölvalar och kondorer
hajsafari sydafrika

Safari Sydafrika – Valar, Hajar och savannens vilt

Safari Sydafrika - Valar, Hajar och savannens vilt
Surikat fotograferad I Kalahariöknen

Botswana – Kalahariöknen & Okavango

På vår fotoresa till Botswana får du uppleva när öknen blommar i Kalahari och erfara lugnet, tysthet
fotosafari kenya

Kenya – Fotosafari Kenya och den stora gnuvandringen

Den stora gnuvandringen över Östafrikas savanner äger rum en gång varje år och hör till naturens all

Lämna din intresseanmälan redan idag

Vi tar ett begränat antal gäster och resan avgår endast vid två tillfällen. Gör din intresseanmälan idag för att garantera din plats.

Kunderna har ordet

 • Besökte Uganda med NaturResor 2013 , mötet med schimpanserna kommer jag alltid minnas med värme i mitt hjärta
  Anneli Isaksson, Stockholm
 • Vill gärna tacka dig för en fantastisk resa.  Jag har fått uppleva en resa som har överträffat ALLA mina förväntningar. Det var värt vartenda öre. Om jag hade råd skulle jag vilja åka med er på alla era resor.
  Marianne Nilsson
 • Tack för ännu en fantastisk resa med många oförglömliga möten med djur och människor och miljöer !!
  Ulla Randén, Bohuslän
 • Fantastiskt Annelie! Både upplevelsen att se och att vara så nära. Men också din insats för att bevara dem och deras miljö.
  Stefan Svensson
 • Schimpansmötet vi fick förra året med Annelie ligger fortfarande på näthinnan. Tack Annelie för en super resa
  Anneli Isaksson, Stockholm
 • En fantastisk känsla att hälsa på dessa djur. Det var ett möte med ömsesidig respekt på ett anat sätt en jag mött andra djurarter absolut inget jag velat vara utan. Ta chansen den som kan och utnyttja även möjligheten till två besök hos Bergsgorillorna programmet är lagt så det är möjligt och det ökar upplevelsen.
  Mikael Roos, Lidingö
 • Sällsamma möten med de bedårande gorillorna - rekommenderas varmt. Tacksam för att jag fått lov att hälsa på en stund. Men även besöken hos schimpanserna och alla andra djur var helt fantastiska. Roligt har vi också
  Margareta Dahlgren
 • Jag måste börja med att säga att jag tycker att det var en helt otrolig resa, den var mycket mer än vad jag hade väntat mig!!! Som jag sa därnere, jag fick ju så mycket mer än gorillorna & det var ju egentligen bara dom jag åkte ner för att titta på. Allt det övriga var en rejäl bonus! Så jag är alltså JÄTTE-nöjd & tackar dig för en mysig resa, som jag nog aldrig glömmer!!!
  Lena Törnberg
 • Annelie, tusen tack för två fantastiska veckor i Uganda och ditt engagemang och arrangemang. Resan var så fylld av upplevelser att jag känner mig helt uppfylld ännu trots återgången till det normala vardagslivet i ett vintervitt och kylslaget Stockholm. Min dröm att få se gorillorna i de dimhöljda bergen har nu uppfyllts. Jag hade sett framför mig att jag skulle stå och titta på dem på avstånd (ungefär som om jag skulle vara på ett zoo) men det blev som en lek "Följa gorillorna". Gorillorna tog några tuggor, kollade oss lite och så tultade de vidare och vi följde efter. Men när de svingade sig upp i träden då stod vi vackert nedanför och kollade så de inte ramlade ner på oss. Lycklig var jag också över att få se de trädklättrande lejonen. Sent ska jag glömma de tre sötnosarna som sussade i trädet. Och så var det alla andra fantastiska natur- och djurupplevelserna som fyllde de två veckorna till oförglömlighet; de har också fått en liten plats i mitt hjärta. Ja, hela Uganda har fått en plats i mitt hjärta. Landet är inte likt något annat - men säg mig vilket land som är det... Och till alla medresenärer, vill jag framföra ett stort tack för trevlig samvaro; det var trevligt att resa med er. Hoppas vi ses en annan gång - på någon annan resa... Ha en riktigt god fortsättning på 2013! Hälsningar Viveca Lindfors
  Viveca Lindfors
 • Uganda är ett fantastiskt vackert land lagom varmt för oss nordbor. Förutom alla djur, med några sällsynta specialiteter som vi var inställda på, så träffade vi glada och vänliga ugandier var vi än kom.
  Klas
 • Uganda är ett fantastiskt vackert land lagom varmt för oss nordbor. Förutom alla djur, med några sällsynta specialiteter som vi var inställda på, så träffade vi glada och vänliga ugandier var vi än kom.
  Klas och Lilian Eriksson

Karta


Aktuella blogginlägg från resmålet


Intresseanmälan