Fotografera tiger – Annelie Utter ger dig 12 tips

NaturResor > Bloggar > Resmål > Tigersafari indien > Fotografera tiger – Annelie Utter ger dig 12 tips

fotografera tiger

Fotografera tiger – 12 tips av Annelie Utter

På safari i Indien fotograferar vi tiger från en helt öppen jeep. Vi rör oss i några av Indiens finaste nationalparker där vi har bästa tänkbara möjligheter att fotografera och möta vild tiger på nära håll. Vi är två till fyra personer i varje jeep. På NaturResors tigersafari i Indien kan du också välja en ”foto special” vilket betyder endast två gäster i varje bil. Perfekt om du vill ha mer utrymme och har flera olika kameror. Jag erbjuder också ytterligare en variant som BBC och andra naturfilmare använder sig av när de ska filma och fotografera tiger. Detta är ett dyrare alternativ som måste bokas flera månader innan avresa. Hör av dig så berättar jag mer!

 

 

  1. Att fotografera tiger från en bil

Jeepen som vi färdas i fungerar som ett gömsle. Vi kan ofta komma nära eftersom tigern inte bryr sig om eller skräms av en bil. Skulle vi gå till fots skulle djuren bli skrämda och ge sig av. Var kreativ! Försök att hitta olika vinklar och använd olika optik (olika objektiv, exempelvis vidvinkel och olika typer av zoom). En fast optik ger alltid bättre skärpa än en zoom.

 

  1. Bean bag

Perfekt för tigersafari! En påse fylld med bönor, ärtor eller ris som du använder som stöd för kameran. Sand i påsen rekommenderas inte eftersom sanden kan sippra ut ur påsen och in i kameran. Sy påsen själv av ett rustikt tyg i en färg som smälter in i naturen. Du kan också köpa en bean bag på till exempel Scandinavian Photo. Påsens storlek bör överensstämma med din kamera och objektiv. Smartare med flera små påsar som går att stapla på varandra för önskad och flexibel höjd, än en stor. En bean bag går också att placera ovanpå objektivet för ökad stabilitet.

 

  1. Stativ

Ett enbens-stativ fungerar också bra när man vill fotografera tiger. Trebens-stativ rekommenderas inte på tigersafari eftersom det är svårt att rigga det i jeepen.

 

  1. Optik

Jag rekommenderar ett objektiv med en brännvidd på minst 300 mm. Med hjälp av en konverter kan du öka brännvidden utan att köpa ett tungt och dyrt objektiv. Tänk på att konverten stjäl ljus så satsa på en av god kvalité.

 

  1. Tekniktips

Jag är själv mycket förtjust i korta skärpedjup (skarp förgrund, suddig bakgrund). Det lyfter fram tigern på ett härligt sätt! Du kan uppnå detta med ett teleobjektiv och en stor bländaröppning. Givetvis kan det också vara spännande med ett långt skärpedjup där både tigern i sin rätta miljö och bakgrunden är skarp. När du fotograferar tiger måste du ibland vara väldigt snabb och ibland väldigt tålmodig. Rätt som det är rusar tigern över vägen och då gäller det att vara förberedd med kameran rätt inställd. Det kan gå for! Visar det sig att det blir ett långt tigermöte får du tid att jobba med manuella inställningar.

 

  1. Ljus

Jag ser alltid till att vi är på tigersafari under den ”gyllene timmen”, det vill säga så tidigt som möjligt på morgonen och att vi stannar i parken så länge som det går. Detta regleras dock av nationalparkernas bestämmelser. Eftersom tigern lever i djungeln så har vi inte riktigt samma ”problem” på safari i Indien som på Afrikas savanner när solen står högt. Även mitt på dagen är ljuset i djungeln fint.

 

  1. Skydda din fotoutrustning

Värme, damm och väta är fotoutrustningens fiender. På safari Indien brukar damm vara mitt största problem. En fördel är att ha en vädertätad kamera, vilket de flesta av de dyrare kamerorna är. Jag rekommenderar att ha en påse där du smidigt kan stoppa ner kameran mellan fotograferingarna. Påsen bör ha en naturnära färg. Själv använder jag gärna en grön packpåse. Använd inte en plastpåse eftersom den prasslar och dessutom kan fladdra iväg ut i naturen. Var försiktig när du byter optik (objektiv) så att det inte kommer in damm i kamerahuset.

 

  1. Kläder

Det är viktigt att kläderna är i färger som smälter in i naturen. Undvik plagg som prasslar.

 

  1. Specialtillstånd

I de områden där chanserna är som störst att verkligen få se tiger krävs ofta specialtillstånd som måste ordnas på förhand. När du reser med NaturResor Annelie Utter är dessa givetvis fixade och ingår i resans pris. Det är viktigt att du bokar resan i god tid.

 

  1. Erfaren spårare och chaufför

Efter drygt 15 års erfarenhet av att fotografera tiger i Indien vet jag att rätt spårare och chaufför är ovärderligt för en lyckad tigersafari. Jag använder mig av handplockade medarbetare.

 

  1. Kunskap om djurens beteende och vanor

Efter så många års erfarenhet av safari i Indien vet jag mycket om tigerns beteende och vanor. Detta är till stor hjälp när vi ska fotografera tiger eftersom jag lärt mig att förutse tigerns nästa drag. Självklart delar jag med mig av detta till mina gäster som ofta både förvånat och tacksamt utbrister” Hur visste du att tigern skulle gå dit…?!” Givetvis finns det också många andra intressanta djur och miljöer som är spännande att fotografera i väntan på tigern. En helhet till din upplevelse och portfolio av bilder!

 

  1. Dagliga genomgångar och fototips på plats

På vår tigersafari blir det dagliga genomgångar med värdefulla fototips där vi också pratar igenom och artbestämmer dagens viltmöten. Varje deltagare får också en egen fälthandbok om Indiens däggdjur och fåglar.

 

Läs även:

 

Se läppbjörn på Sri lanka

 Se blåval på Sri Lanka

Djur på Sri Lanka – Leopard

 

 

 

About the author

Annelie Utter är NaturFotograf och grundare av resebyrån NaturResor.
1 Response
  1. HELENA STJERNBERG

    Underbara tips. Hoppas få användig av dem på min safari i Serengeti.