fotoresor fotoresa safariresor

Isbjörnssafari – Svalbard

Print Friendly, PDF & Email
 • svalbard-isbjörn-safari14

  Foto: Lotti Kvisterud

  Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger Svalbard – en av världens mest storslagna vildmarker. Under sommaren lyser midnattssolen över denna högarktiska arkipelag som utmärks av gnistrande glaciärer, packis och dramatiska bergkedjor. Till skillnad från på många andra platser i Arktis är djuren på Svalbard fredade, vilket gör att de inte skyr människan, utan snarare visar nyfikenhet. Man tror att det finns över 3000 isbjörnar på Svalbard och under en expeditionskryssning med oss är chanserna mycket goda att du får möta några av dem, såväl som valrossar, valar, polarrävar och renar.

  Våra expeditioner är bekväma och tar få passagerare. Ett litet fartyg ger förstås en helt annan upplevelse än stora och mer konventionella kryssningsfartyg. Med stabila gummibåtar går vi i land varje dag för att utforska det spännande djurlivet och den mäktiga naturen på nära håll. Färdplanen beror på väder- och isförhållanden. Att maten håller hög klass och boendet är bekvämt på våra expeditioner är en självklarhet för oss.

 • Med SEA ENDURANCE

  Vi åker tidigt på säsongen när midnattssolen står högt på himlen, fågelkolonierna sjuder av liv och bergskedjorna är vackert snöglaserade. Isen har arkipelagen i ett grepp och många vackra isformationer har skapats. I denna magiska värld spanar vi efter val, valross, svalbardsren, isbjörn och mycket, mycket mer.

  Dag 1: Longyearbyen
  Vi anländer till Longyearbyen på Svalbard och checkar in på vårt hotell.

  Dag 2 – 8 : Svalbard
  Vi börjar vistelsen med att utforska den högarktiska huvudorten Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på vårt bekväma expeditionsfartyg och seglar ut ur Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller kryssningar med gummibåt och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

  Prins Karls Forland
  Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

  Danskøya-Virgohamna
  Det var härifrån som Andrée, Fraenkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Flygfärden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns 30 år senare. I Virgohamna på Danskøya ses rester av ballonghuset, och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

  Fantastiska fjordar
  Svalbard har mängder av fjordar. Under vår resa kommer vi att utforska några av dem, som alla hyser ett rikt djurliv. För att nämna några få: Liefdefjorden, vars namn betyder “kärleksfjorden”, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och Spetsbergsgås, och ibland kan man även få syn på den ovanliga praktejdern. Längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären. I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar Spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Längst in i Lilliehööksfjorden sträcker den makalöst vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

  Norra Spetsbergen och Hinlopen
  Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta storslagna islandskap. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi spanar förstås ständigt. Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopensundet och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats  för närmare 200 000 Spetsbergsgrisslor.

  Dag 9: Longyearbyen
  Tidigt på morgonen lägger vi till i Longyearbyen, lämnar fartyget och påbörjar hemresan.

  Observera: Vår rutt på Svalbard beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard har att uppvisa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

  Våra färdledare
  Under resan tas du om hand av skickliga färdledare som har gedigen erfarenhet och som verkligen brinner för polartrakterna. Ombord finns både svensk- och engelsktalande guider. Upplevelserna i land varvas med intressanta föreläsningar ombord. Vi har en av branschens högsta servicenivåer när det kommer till antal gäster per guide. För M/S Quest 53 gäster kommer fem guider finnas tillgängliga under resan.

  Med M/S STOCKHOLM

  En Svalbardsresa med vårt expeditionsfartyg M/S Stockholm är en unik upplevelse få förunnad. Det är den överväldigande naturen, det spännande djurlivet och det oförutsägbara som lockar. Samt förstås den goda maten, den charmiga interiören och den entusiastiska besättningen med lång erfarenhet av arktiska farvatten.

  Dag 1: Ankomst till Longyearbyen på Svalbard där vi bor en natt på hotell.

  Dag 2 – 8: Vi startar med att utforska Longyearbyen. På eftermiddagen går vi ombord på M/S Stockholm och seglar ut genom den vackra Isfjorden. Vi befinner oss nu i en del av världen där naturkrafter härskar. Vår exakta färdplan på Svalbard påverkas av väder, isförhållanden och det djurliv vi möter. Varje dag görs landstigningar eller gummibåtskryssningar och följande är bara exempel på några av de spännande platser vi kan komma att besöka:

  I Kongsfjorden, betraktad av många som Svalbards vackraste fjord, hittar vi Ny Ålesund. Det är numera en forskarby och härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Vi besöker monumenten som hedrar dessa polarhjältar och får lära oss mer om deras fascinerande öden och äventyr. Svalbard bjuder på en mängd natursköna fjordar, såsom Liefdefjorden, Krossfjorden och Raudfjorden. Här möts vi av snöklädda bergstoppar och vackert skulpterade glaciärer. I dessa områden häckar fåglar som ejder och Spetsbergsgås. Norr om Spetsbergen möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder idetta storslagna islandskap. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi spanar förstås ständigt. Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopensundet och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 Spetsbergsgrisslor.

  Dag 9: Under natten rör vi oss mot Longyearbyen och tidigt på morgonen lämnar vi fartyget och påbörjar hemresan.

  Observera: Vår rutt på Svalbard beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 • Tryck på plustecknet för att se mer information

  • Priser

   • Svalbard isbjörnsafari: denna resa har flera avgångar, ring eller skicka en intresseanmälan för mer information.

   Svalbardsäventyr 2023

   M/S Quest 53 passagerare

   9 dagar. Avgångar juni

   Pris från 47 900 kr

   Expedition Svalbard 2023

   M/S Quest53 passagerare

   11 dagar. Avgångar : juni, juli, augusti

   Pris från 61 900 kr

 • Bilder: Lotti Kvisterud

 • Först till kvarn gäller. Intresseanmälan är EJ bindande.

  Vilket årtal vill du besöka resmålet? Sträcker sig resan över årskiftet väljer du de årtalet då resan avgår.

  Välj ett resmål du är intresserad av

  Kontaktuppgifter till medresenär 1
  Kontaktuppgifter till medresenär 2
  Övrig information

  Exempel: Google, Facebook, Mässa, Annons osv. Om du Googlade, uppge gärna vilken sökfras du använde.

  Var god vänta...

Lämna din intresseanmälan

Vi tar ett begränat antal gäster så gör din intresseanmälan idag för att garantera din plats.

Kunderna har ordet

 • "Jag gillar inte kyla. Det är min inställning till kalla klimat, och ändå bokade vi en resa till Svalbard, man kan undra varför. Men vilken lycka att vi gjorde detta, jag blev förälskad i denna natur och totalt kär i is. Otroligt vackert landskap, som man aldrig tröttnar på, och eftersom det är ljust dyngnet runt kan man när som helst gå ut på båtens däck och bara njuta. Som sällskap när man spanar efter isbjörn, sälar, valrossar har man alltid fåglarna som följer båten och tittar lika mycket på oss, som vi på dem. Att vi skulle få sån närkontakt med Isbjörn och valross var helt fantastiskt, vi tillbringade en timme med en Isbjörn som kalasade på en strandad Vikval i Magdalenabukta. När man sitter i solen och känner lukten och ljuden av 50 Valrosshannar som solar, sover och socialiserar sej ihop på stranden är också helt underbart. Tack för en fantastisk resa, jag frös inte en gång och dessutom blev jag varm i hjärtat av alla fantastiska intryck"
  Lotti Steenbuch-Kvisterud & Göran Kvisterud

Karta


Andra tittade också på dessa resmål


Translate »
Intresseanmälan