Expedition Röd Panda, Hoolock Gibbon, Pansarnoshörning

Expedition Röd Panda, Hoolock Gibbon, Pansarnoshörning
Print Friendly, PDF & Email

Resan till de röda pandorna avgår på våren. Vi besöker Barakohi som är hem för 25 vilda Hoolockgibbon apor. Därefter tar vi oss till Kaziranga och den speciella pansarnoshörningen innan vi når Singalila nationalpark och de sällsynta röda pandorna.  Gör din intresseanmälan redan nu! Max 7 deltagare per tillfälle.

Se film om vår resa till Röda Pandan i Nepal:

[tab] [tab_item title=”Resmålet”]

Om resmålet – det här väntar dig

[message_box title=”” color=”yellow”]

röd-panda5

I Indiska Himalaya, i distriktet Darjeeling på mellan 2 000 och drygt 3 000 meters höjd, ligger nationalparken Singalila. Här har man en vidunderlig utsikt över flera av Himalayas högsta och mest spektakulära snöklädda toppar. Fina vandringsleder finns i trakten och här, just här i de frodiga bambuskogarnas grönska, har ett oemotståndligt rart och sällsynt djur sin hemvist: den röda pandan!

Omgivningen är magnifik. Från nationalparken ses fyra av världens högsta berg vars namn antyder vilka jättar vi talar om: Mount Everest, Kangchenjunga, Lhotse och Makalu. Vi kommer att röra oss till fots på lättrampade leder och för den som vill vila benen finns följefordon tillgängliga.
I fokus för vår expedition står den röda pandan. Den har många olika namn och kallas bland annat för liten panda, mindre panda eller kattbjörn. Trots namnet är den röda pandan inte närbesläktad med vare sig björnar eller jättepanda utan räknas som en egen art. Ett osedvanligt tacksamt fotomotiv!

I området finns också djur som kragbjörn, trädleopard, svart leopard, leopard, leopardkatt samt de för oss säregna serover, muntjaker, myrkott och pika. Singalila nationalpark har även över 300 fågelarter.

Med en bekväm lodge som bas kommer vi att göra dagsutflykter tillsammans med erfarna lokala guider och spårare. Du kan också räkna med flera stämningsfyllda soluppgångar och makalösa stjärnhimlar!

Att färdas i dessa trakter är få förunnat och vi vågar lova exklusiva fototillfällen i en av jordens mest spektakulära omgivningar. Missa inte!

Om röd panda

Bild på vild röd panda kattbjörn

Röd panda (Ailurus fulgens)

Ett av världens mest sällsynta djur! I mångas ögon dessutom ett av de absolut sötaste. Röd panda kallas även liten panda, mindre panda eller kattbjörn och är en art i familjen halvbjörnar. Det vetenskapliga namnet Ailurus betyder ”flammande katt”. Röd panda och jättepandan har en del drag gemensamma och de två arterna har tidigare förts samman till en egen familj; kattbjörnen kallades då liten panda. Numera anser man dock att jättepandan och den röda pandan tillhör olika familjer, björnar respektive halvbjörnar, och att den röda pandan är närmare släkt med tvättbjörnar.

Röd panda mäter 50-60 cm och väger 3-6 kg. Ansiktet har vita och rödbruna fält som ger ett randigt intryck. Teckningen ger ett skyddande kamouflage bland trädens röda mossor och vita lavar där de röda pandorna lever. Pälsen är lång och tjock, svart på magen och orangebrun på ryggen. Svansen är lång och yvig, och fungerar som en värmande filt och huvudkudde som pandan ofta virar runt sig när det är kallt. Röda pandan har päls under fotsulorna också (ett drag som den delar med jättepandan och isbjörnen), vilket skyddar mot kalla och hala underlag. De har korta ben och skarpa klor som är delvis indragbara. Med sina vassa klor är den grym på att klättra i hala, våta träd. Denna egenskap har inte björnar, men är däremot vanlig hos kattdjuren.

Den röda pandan äter mest vegetariskt, som bambuskott, bär och frukter. Dess tarmsystem är uppbyggt som ett rovdjurs, vilket gör att den saknar många funktioner som växtätare traditionellt har – till exempel att bryta ner cellulosa. Eftersom de inte kan ta upp all näring i växtfödan måste de äta stora mängder, nästan hela dagen går åt till att äta.

Enligt den internationella naturvårdsunionen IUCN är röd panda en hotad art, främst på grund av tjuvjakt för pälsens skull och skogsavverkning.

Enda stället i världen där man kan se röd panda i vilt tillstånd är i Himalaya på mellan 2 000 och drygt 3 000 meters höjd.

[/message_box] [/tab_item] [tab_item title=”Program”]

Datum och Reseprogram

[message_box title=”” color=”blue”]

Datum: 2023

Resans avgångar är ungefär samma datum varje år. [/message_box] [message_box title=”” color=”green”]

Reseprogram:

Gibbon, Pansarnoshörning och röd panda. Dibrugarh-Kaziranga-Singalila

 

Dag 1, Avresa

Avresa från Sverige

 

Dag 2, Delhi

Övernattning och middag Delhi.

Logi: Radisson Blu Plaza

 

Dag 3, Dehli – Dibrugarh

Efter en tidig frukost flyger vi till Dibrugarh. Transfer till boendet.
Logi: Mancotta Bungalow

 

Dag 4, Barakohi

Avresa tidig morgon till byn Barakohi. Här kommer vi att ägna förmiddagen åt att leta efter Hoolock Gibbon/Västlig hoolockgibbon (tidigare Hylobates hoolock, idag Hoolock hoolock eller Bunopithecus hoolock. Detta är den av människoaporna som oftast glöms bort. Det är Indiens enda människoapa och är den mest hotade primaten..

Arten finns i Assam, Mizoram, Bangladesh och i Myanmarväster om Chindwin Floden. Barakohi byn är unik för här finns ungefär 25 vilda gibbon som lever i ett landskap dominerat av människan. Dessa djur har skyddats av byborna i mer än 300 år och det är endast av den anledningen som den fortfarande existerar i området. Vi kommer att möta Diplop Chutia som arbetar för att stärka gibbon stammen i området.

Efter lunch beger vi oss till Magudi Bheel som är ett viktigt fågelområde för att se några ovanliga flyttfåglar som Baikal Teal, Tufted Duck, Red Crested Pochard och många fler. Vi får också chansen att se några sällsynta bosatta fåglar som Jerdon’s Babbler, Chestnut Capped Babbler, Black Bittern, Yellow Bittern och många fler. I eftermiddag utöver våra turledare kommer vi att ha en lokal fågelexpert som heter Palash Phukan. Vi söker efter fåglar fram till 17:00 och sedan tar vi oss tillbaka till Mancotta Bungalow.

Logi: Mancotta Bungalow

 

Dag 5, Hoollongapar Gibbon Sanctuary

Efter frukost reser vi till Kaziranga och checkar in på Infinity Kaziranga.

Logi: Infinity Kaziranga

 

Dag 6, Kaziranga Nationalpark

Nu är vi i Kaziranga National Park, som är med på UNESCOs världsarvslista och är hem för den Indiska Pansarnoshörningen.

I Kaziranga utforskar vi nationalparken i safarifordon på morgonen och på kvällen. Kaziranga är uppdelad i 3 zoner, öst, väst och centrala delen och vi kommer att se till att vi får uppleva alla delarna. Här kommer vi också att använda lite tid för att se samhälls- och djurskyddsområdet som utförs av Corbett Foundation, en ledande ideell organisation med inriktning på rehabilitering av olika vilda samhällen och landskap. Vi kommer att spendera alla våra 4 nätter vid infinity Kaziranga och förutom guiderna kommer vi att ha en som sköter om parken som guidar oss på safarin. Kaziranga är hem för flera däggdjur, inklusive Indian One Horned Rhino, Asiatic Elephant, Asiatic Wild Buffaloes, Hog Deer, Smooth Coated Otters, Bengal Tiger, Capped Langur, Hoolock Gibbon och många fler. Kaziranga är också hem för en uppsjö av fågelarter inklusive Black Necked Stork, Greater Adjutant Stork, Great & Oriental Pied Hornbills och flera andra fågelarter.

Logi: Infinity Kaziranga.

 

Dag 7, Kaziranga Nationalpark

Vi fortsätter utforska Kaziranga National Park

Logi: Infinity Kaziranga

 

Dag 8, Kaziranga Nationalpark

Vi fortsätter utforska Kaziranga National Park

Logi: Infinity Kaziranga

 

Dag 9, Kaziranga – Bagdogra

Transfer till Guwahati flygplats därifrån flyger vi till Bagdogra. Kort transfer från Bagdogra till Siliguri. Här bor vi en natt på ett cityhotell.

Logi: Courtyard by Marriot, Siliguri

 

Dag 10, Siliguri till Singalila Nationalpark

Avresa kl 6:30 mot Singalila nationalpark, hem till den sällsynta och utrotningshotade röda pandan. På vägen stannar vi för frukost. Vi kommer till Manebhanjen ca klockan 10:00. Vi byter fordon till en vintage Land Rover och kör ytterligare 2 timmar till vårt boende som är vårt hem i 7 nätter. Boendet är ett unikt ”homestay” och ett community-baserat projekt som specialiserat sig på röda pandaupplevelser och ekoturism. Efter lunch får vi ta del av en kortare presentation om lokal flora och fauna.

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 11, Singalila Nationalpark

Chewang Lodge har ett utbildat team av trackers som spårar hela dagen för att leta efter den Röda pandan. Medan vi söker efter Röda Pandan kommer vi också han möjligheten att stöta på exotiska östliga himalaya fågelarter såsom Satyr Tragopan, Khalij Pheasant, Golden Bush Robin, Fire Tailed Mizornis, Slender Billed Scimitat Babbler och många fler. Varje dag går vi på olika naturstigar medan spårarna samtidigt söker efter Röd Panda. Andra däggdjur som du möjligen kommer att se är Yellow Throated Marten, Muntjac and Orange Bellied Himalayan Squirrel. Här finns också Clouded Leopard, Himalyan Black Bear, Serow, Common Leoaprd, Leopard Cat, Large Indian Civet men är väldigt sällsynta. Den här delen av expeditionen kommer vi främst fokusera på att se Röd Panda.

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 12, Singalila Nationalpark

Vi fortsätter utforska Singalila Nationalpark

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 13, Singalila Nationalpark

Vi fortsätter utforska Singalila Nationalpark

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 14, Singalila Nationalpark

Vi fortsätter utforska Singalila Nationalpark

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 15, Singalila Nationalpark 

Vi fortsätter utforska Singalila Nationalpark

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 16, Singalila Nationalpark

Vi fortsätter utforska Singalila Nationalpark

Logi: Chewang Lodge

 

Dag 17, Dibrugarh – Delhi

I dag lämnar vi Chewang Lodge och Singalila Nationalpark. Vi färdas med anpassade fordon på Himalayas vackra, slingrande vägar från snöklädda berg genom grönskande teplantage till staden Siliguri och flyger från Bagdogra till Delhi.

Logi: Radisson Blu Plaza

 

Dag 18, Sverige

Hemresa. Vi anländer i Sverige

[/message_box] [/tab_item]

 

[tab_item title=”Pris/Info”]

Priser och övrig information

[message_box title=”” color=”yellow”]

Obs! Max 7 gäster. Gör din intresseanmälan idag!

  • Hela resan: Ring kontoret för aktuellt pris
  • Endast röd panda: Ring kontoret för aktuellt pris
  • Tillval: Satpura: Ring kontoret för aktuellt pris

 

Visum/Pass/Reseförsäkring

  • Kontrollera också att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum.
  • Var och en ansvarar för att ha en bra reseförsäkring.
  • Vill du söka visum till Indien digitalt så gör du det här:  e-TOURIST VISA
  • Vill du söka visum till Indien på traditionellt vis så gör du det via http://www.in.ckgs.se
  • Vill du ha hjälp med din visumansökan till Indien kan man vända sig till allavisum.se
  • Ansökan och information och visumansökan till Nepal finner du här http://www.nepalsgeneralkonsulat.se 

 

Packning

 

Karta

karta map red panda bhopal guwahati bagrogra dibrugarh

[/message_box] [/tab_item] [tab_item title=”Tillval”]

Tillval – utöka resan med fler upplevelser

[message_box title=”” color=”red”]

Tillval: Satpura – Läppbjörnens Djungel

läppbjörn

Satpura ligger i hjärtat av Indien och är en relativt okänd nationalpark som ligger utanför de flesta turistkartor. Det är en vild och vacker trakt med sandstensklippor, djupa raviner och skog. Satpura är den bästa platsen i världen för att få se den sällsynta läppbjörnen, vars namn på hindi är Bhalu. Vidare lever här bland annat leopard, jätteekorre, vildsvin och indisk vildhund som vi hoppas få möta under våra safariturer i området. Satpura är den enda platsen i Indien där en vildmarkssafari förutom med bil även kan ske med båt, kajak eller till fots. Du kanske vill paddla bland krokodiler?!

Tillvalsresan till Läppbjörnens Djungel går även att kombinera med huvudresan ”Tigersafari Indien”, där du kan läsa de fulla tillvalsprogrammet till Satpura under fliken tillval.

Gå till Tigersafari Indien

[/message_box] [message_box title=”” color=”red”]

Film från Satpura där vår guide Aly medverkar.

[/message_box] [/tab_item] [/tab]
Intresseanmälan