På vår vandringsresa till Himalaya tar fotografen Annelie Utter/N med er till Indien för att se det skygga och mytomspunna kattdjuret snöleoparden. Förutom häpnadsväckande landskap med bedövande vacker natur bjuder resan även goda chanser att se Yak (Wild Ox), Lynx, Red fox, Ladakh Urial, Tibetan Argali, Ibex, Pallas cat och om man har tur även varg.
Hemis National Park är en högt belägen nationalpark i östra Ladakh i den indiska regionen Jammu och Kashmir. Här har 16 däggdjursarter och 73 fågelarter observerats. Här finns cirka 200 snöleoparder. Av fåglarna kan nämnas: Himalayan Griffon, Golden Eagle, Lammergeier (även kallad Bearded Vulture), Chukar partridge, Himalayan Snowcock, Brown Accentor, Robin Accentor, Tickells Leaf Warbler, Tibetan Snowfinch, Fork-tailed Swift, Red-billed Chough och Brand-Frontman Serin.
Annelie genomförde denna resa 2014 med en grupp på 7 personer. Alla såg tre snöleoparder och fem tibetanska vargar. Fågellivet bjöd bland annat på lammgam och kungsörn. På denna resa rör vi oss till fots i snöleopardens rike, det obeskrivligt vackra Himalaya. Vi kommer att vistas på mellan 3 500 och 4 500 meters höjd. Vi bor sex nätter i tvåmannatält, två nätter hemma hos bergsfolket och övriga nätter på guesthouses. Standarden är enkel förutom nätterna i Delhi som håller mycket hög standard. Resan är bitvis ansträngande men det är inga långa vandringar och den höga höjden drar ner vårt tempo betydligt.
Snöleopard (Uncia uncia) är ett kattdjur som lever på hög höjd i bergsregionerna i Himalaya och Centralasien och den enda arten i släktet Uncia. Bland världens stora kattdjur är den en av de mest sällsynta. Snöleoparden är starkt utrotningshotad. Den har en kroppslängd på cirka en meter och väger mellan 35 och 55 kg. Den randiga svansen är nästan lika lång som hela katten och används till att hålla balansen när den hoppar och klättrar. Den kan hoppa upp till cirka 15 meter. Snöleoparden kan också använda den yviga och täta svansen som skydd för nos och mun vid extrem kyla. Öronen är små och nosen kort för att inte utstråla värme i onödan. De stora tassarna fungerar som “snöskor”. Färgen är ljust grågul med fläckar som ger ett bra kamouflage i bergen. Ögonen är gråblå. Halsen och magen är vit. Hanens ansikte är lite bredare än honans.
3500-7000 snöleoparder i vilt tillstånd
Forskarna tror att det bara finns 3500-7000 snöleoparder kvar i vilt tillstånd. Under vintermånaderna förflyttar sig snöleopardens huvudföda Bharalen eller “the blue sheep” som den också kallas, ner till lägre höjder för att finna mat och då följer snöleoparden efter. Bharalen kan väga 35-75 kg. Det är genom att följa Bharalen och samtidigt leta efter spår från snöleoparden som vi kan öka chanserna att få en skymt av den skygga katten i sin naturliga miljö. Snöleoparden är solitär (ensamlevande). De jagar genom att ligga i bakhåll och anfaller helst uppifrån. Arten är opportunistisk och tar alla byten den kan.
Arten är utrotningshotad, delvis på grund av att man använder snöleopardens kroppsdelar i kinesisk medicin. Dess vackra päls är också eftertraktad. En annan orsak till att den jagas är att snöleoparden kan ta tamdjur. Det är inte känt om snöleoparden angripit människor.
Att vandra i Himalaya ökar också möjligheterna att få se andra spännande djur. Förutom snöleopard finns det många intressanta arter som Yak (Wild Ox), Lynx, Red fox, Ladakh Urial, Tibetan Argali, Ibex och om man har tur även varg och pallaskatt. Vi kommer att befinna oss i Ladakh i det indiska Himalaya, som är ett av de absolut bästa områdena att få se den skygga snöleoparden. Från Delhi flyger vi till staden Leh som en gång var huvudstad i det ladakhiska kungadömet i Himalaya. Detta natursköna område omsluts av världens två högsta bergskedjor, Himalaya och Karakoram. Staden är belägen 3500 meter över havet i den indiska delstaten Jammu och Kashmir vid floden Indus. Leh kan endast nås via flyg denna tid på året och är ett regionalt centrum för tibetansk kultur. Här kommer vi att besöka några palats och kloster. Vi spenderar tid här för att gradvis acklimatisera oss till de höjden innan vi börjar vår vandring högre upp i bergen. Från Leh åker vi med jeep till Zingchan och därifrån börjar vandringen till Husing eller Rumbek, beroende på vad våra spårare anser bäst för möjligheterna att se snöleopard. Din packning transporteras med häst till basecamp. Tre dalar möts här och de används alla av snöleoparden när den söker sig till lägre höjder för att följa sitt byte. På resan kommer vi att bo i tvåmanstält och/eller i “homestay” vilket är ett unikt tillfälle att lära känna lokalbefolkningen och ta del av kulturen. Homestay betyder att du bor hemma hos en familj. Det är viktigt att tänka på att temperaturen kan gå ner till -25 grader Celsius, så en bra sovsäck är ett måste. Av förståeliga skäl kan vi inte göra ett exakt dag för dag program. Dagarna styrs av vad vi får för rapporter om var snöleoparderna kan tänkas finnas.
Dag 1 | 01 Mars
Avresa från valfri destination.
Dag 2 | 02 Mars
Delhi
Ankomst till Delhi flygplats 02 mars kl 06:35. Vår representant kommer att välkomna dig på flygplatsen. Transfer till hotellet.
Logi: Hotell i Delhi
Dag 3 | 03 Mars
Delhi-Leh
Vi flyger till Leh. Resten av tiden använder vi till att acklimatisera oss till den höga höjden. Ladakh i det indiska Himalaya är ett av de bästa områdena att se den skygga snöleoparden. Här finns även en mängd andra djur och fåglar att se. Vacker natur och möten med lokalbefolkning är också en del av resan. Leh ligger i en naturskön del av Indien som avgränsas av två av världens största bergskedjor, Himalaya och Karakoram. Vi kommer att besöka några slott och kloster vilket samtidigt ger oss tid att acklimatisera oss till den höga höjden innan vi börjar vår ansträngande vandring ut i snöleopardens rike.
Logi: Hotell i Leh
Dag 4 | 04 Mars
Leh
Dag för avslappning och acklimatisering.
Denna dag finns det möjlighet att vila upp sig lite inför de kommande tuffa dagarna. Vill man kan man besöka Sankar Gompa, Shanti Stupa & Leh Palace. Lunch, middag och övernattning på hotellet.
Logi: Hotell i Leh
Dag 5 | 05 Mars
Leh-Zingchan- Husing eller Rumbak Vikör från Leh till Zingchan med jeep och därifrån börjar vandringen till Husing eller Rumbak beroende på var våra spårare tror att snöleoparden befinner sig. Om vi besöker Rumbak finns möjligheten att besöka Rumbak village och Rumbak kloster. Byn ligger på cirka 4000 meters höjd.
Logi: Övernattning i tält.
Dag 6 | 06 Mars
Husing eller Rumbak
Vi vandrar runt Husing eller Rumbak för att söka efter den utrotningshotade snöleoparden. Snöleopardens huvudföda, Bharalen (kallas även Blue Sheep), förflyttar sig under vintermånaderna till lägre höjder för att finna mat och förföljs då av snöleoparden och andra rovdjur som till exempel the Tibetan Wolf och the Himalayan Brown Bear.
Logi: Övernattning i tält.
Dag 7 – 10 | 07 Mars | 08 Mars | 09 Mars | 10 Mars
Husing/Rumbak
Vandring runt Husing/Rumbak. Det finns gott om andra djur i området också som till exempel Yak (Wild Ox), Nayan, Ibex, Tibetan Wolf, Urial, Argali och Red Fox. Om vi har tur finns även chansen att få se Pallas Cat och Lynx. Här finns ett rikt fågelliv med arter som bland annat Chukar Partridge, Himalayan Snowcock, Golden Eagle och Lammergeier (kallas även Bearded Vulture).
Logi: Övernattning i tält.
Dag 11 | 11 Mars
Husing/Rumbak – Leh
Vandring till Zingchan för att köra tillbaka till Leh.
Logi: Hotell i Leh
Dag 12 | 12 Mars
Leh – Ule
På morgonen kör vi till Ule för att fotografera Ibex.
Logi: Övernattning i “Home stay”.
Detta är en unik möjlighet att få ta del av den Ladakhiska kulturen.
Dag 13 | 13 Mars
Ule
Hela dagen spenderas till att fotografera Ibex och annat djurliv i området.
Logi: Övernattning i “Home stay”.
Dag 14 | 14 Mars
Ule – Leh
Vi kör tillbaka till Leh. Väl framme i Leh checkar vi in på vårat hotell och äter gemensam middag framåt kvällen.
Logi: Hotell i Leh
Dag 15 | 15 Mars
Leh – Delhi
Efter frukost, transfer till flygplatsen för att sedan ta flyget till Delhi. Vid ankomst till Delhi möts ni av NaturResors representant och åker till hotellet.
Avskedsmiddag på kvällen.
Logi: Hotell i Delhi
Dag 16 | 16 Mars
Transfer till flygplatsen för att ta flyget hem. De som skall med påförlängningen flyger inrikes till Jabalpur. SpiceJet lämnar Delhi
och anländer Jabalpur.
Dag 17 | 17 Mars
Ankomst till Sverige
[wpfmb type=’up’ theme=3]* På denna resa ingår alla måltider som frukost/lunch/middag i alla dagar, dock ingår inga måltider på avrese-/hemresedagen (Dag 1 & Dag 16).[/wpfmb]
Tryck på plustecknet för att se mer information
Obs! Begränsat antal platser. Gör din intresseanmälan idag!
Bagaget får väga max 20 kg/person + handbage, väger det mer får man betala en extra avgift för övervikt.
You will require layers of warmth for this extreme expedition. Be prepared for very cold conditions. A base layer of thermal underwear and cotton socks with woolen socks on top, a mid layer of cotton or thermal clothes, a fleece jacket & fleece pants and a heavy duty outer layer (down jacket and ski pants) are a must to keep the core warm.
Bring warm gloves (maybe a thinner pair that you can wear under your thick pair of gloves), a warm scarf, a good balaclava, a woolen beanie, scuffs and mufflers. Layers of clothing are absolutely essential and much better than clothes that are too thick and heavy, since you can peel them off layer by layer, especially when trekking as you will sweat as soon as you start moving. Bring adequate sun-protective gear (especially sunglasses) and use high SPF sun block, as we will be out in the sun for extended periods of time (zinc cream for your lips and nose).
We recommend a good pair of hiking boots with gators, or a snow shoes that is high enough that snow doesn’t get in. Make sure your shoes are well broken-in before your trip to avoid blisters. Around camp a pair of comfortable shoes, like sneakers are useful. Pack all your clothes and travel gear in a large duffle bag (preferably waterproof big duffle bag for protection) Down
feather jackets and down sleeping bags are highly recommended as it is generally cold, but dry. Hiking sticks can be very helpful (make sure you get the bottom round baseplate, like ski sticks, so you can walk in snow and don’t sink in). Buy some hand/foot heat warmers (chemical warmers). Also bring along a water bottle that is insulated so you can keep your water warm, or carry tea while trekking. Binoculars are absolutely essential (for every person), or if you have a spotting scope, even better.
**Below is a suggested packing list (in brackets are a suggested number of items).
CLOTHING
MISCELLANEOUS
Svar
Svar
Svar
Svar
Svar
Svar
Svar
Hittade du inte den informationen du sökte är du välkommen att skicka in en fråga här: