På resan Späckhuggarsafari i Norge kan du snorkla med späckhuggare och ta egna bilder både över och under vattnet av havets giganter! Under mycket kontrollerade former och iförd torrdräkt glider du ner i vattnet från en stadig gummibåt och får en upplevelse för livet – samt möjlighet att ta egna alldeles unika bilder av späckhuggare. Snorklingen prioriteras men har du dykcertifikat kan det bli flera dyk. I trakterna kring nordnorska Kaldfjord, Andenes eller Senja bor och äter vi ombord på det bastanta fartyget M/S Sula som på dessa turer endast tar 12 passagerare. Våra samarbetspartners och internationella besättning har närmare 25 års erfarenhet av dessa mycket speciella expeditioner tillsammans med de magnifika späckhuggarna.
Vårt koncept bygger på att våra gäster får en maximal upplevelse och det förutsätter späckhuggarnas välvilja och nyfikenhet. Att ”jaga” dem fungerar inte och kommer aldrig någonsin på fråga. Förutsättningen är att späckhuggarna tar kontakt och blir intresserade av oss – endast då tillåter vi våra gäster att glida sakta och kontrollerat ner i vattnet. Skulle vi uppleva att en grupp späckhuggare INTE är intresserade av oss lämnar vi dem omedelbart för att söka kontakt med en annan grupp.
Valskådning är oreglerad i Norge och dessvärre finns det flera oseriösa aktörer på marknaden. De senaste åren har det kommit många bra förhållningsregler som NaturResor har varit med att skapa. Vår expert Pierre Robert de Latour är sannolikt den i världen som har mest erfarenhet av snorkling tillsammans med späckhuggare och han är med som sakkunnig ombord under hela säsongen. Härutöver samarbetar vi och har bra kontakt med forskare på området, i området. Tillsammans har vi utvecklat en förståelse för hur dessa hyperintelligenta djur beter sig och hur vi som arrangör av dessa unika späckhuggarsafaris måste förhålla oss till dem.
Vi samarbetar med Norges mest erfarna arrangör av späckhuggarsafaris vars verksamhet startade redan 1992. Vår mycket uppskattade lärare på NaturResors fotokurser, Tony Meyer, har mångårig erfarenhet av späckhuggarsafaris och är med som guide på flera avgångar.
Resan börjar och avslutas i Tromsö. Välj mellan 3 eller 6 dagar. Läs mer under fliken Program.
Preliminära datum och program. Välj mellan 3 dagar (lör-tis alternativt tis-lör) eller 6 dagar (lör-fre). Resan börjar och avslutas i Tromsö.
Samling sker på fartyget i Tromsö (transfer från flygplatsen i Tromsö ingår i resans pris). Vart vi sedan sätter kurs beror helt och hållet på var späckhuggarna håller till. Varje dag, och när vi har lokaliserat späckhuggarna, ger vi oss ut med gummibåtarna för att komma nära. Hur många gånger och hur länge du kommer att tillbringa i vattnet beror på väder och vind. Med bra förhållanden kan du räkna med 2-3 gånger per dag. För dig som har dykcertifikat erbjuds kvällsdyk om tid och andra omständigheter tillåter. Dessa ingår i resans pris. Mellan snorklingsutfärderna äter vi gott och duschar varmt ombord på fartyget M/S Sula.
pr. person. Båt : MS Sula
3 dager = NOK 29.000,-
6 dager = NOK 48.000,-
Detta ingår
Detta ingår inte
Komplett utrustning finns att hyra ombord.
Att fotografera späckhuggare över och under vattnet är en sinnlig upplevelse. Att få göra det längs Nordnorges dramatiska kust med grafiskt vackra fjäll i fonden är svårslaget.
Späckhuggare är en tandval och den största i familjen Delphinidae, som också inkluderar delfiner. Späckhuggarna lever i flockar på mellan fyra och nio besläktade individer. Hur många späckhuggare som finns i världshaven vet man inte, men utanför Norges kust finns omkring 1 500 stycken. Nordnorge är sannolikt världens bästa ställe för den som vill se och fotografera späckhuggare.
När späckhuggarkalven föds är den redan mellan 2 och 3 meter lång, och blir som vuxen mellan 7 och drygt 9 meter lång. En späckhuggar-hanne kan väga upp emot 8 ton! Späckhuggare blir mellan 50 och 90 år gamla.
På engelska heter späckhuggare killer whale, vilket säger något om hur dessa havets vargar lever. De måste få i sig upp till fem gånger sin egen kroppsvikt per dygn och samarbetar genom att jaga i flock. Genom att kommunicera med akustiska signaler kan de samordna jakten och påkalla uppmärksamhet. Späckhuggare har setts anfalla flockar av kaskelotter och blåvalar, och beroende på var i världen de lever riktar de in sig på olika bytesdjur. I Antarktis jagar de säl och pingviner, men den främsta födan för alla späckhuggare är fisk. I Nordnorge är det sillen som lockar späckhuggarna, och späckhuggarna här följer de stora sillstimmens vandringar.
Eftersom späckhuggare befinner sig i toppen av näringspyramiden får de i sig mycket miljögifter. Hos döda späckhuggare har man hittat höga halter av PCB och andra miljögifter. Under mitten av 1900-talet jagades späckhuggare på många håll men jakten har minskat betydligt och förekommer idag endast i ett fåtal länder. Enligt IUCN, den internationella naturvårdsunionen, är späckhuggaren rödlistad i kategorin ”kunskapsbrist”. Det saknas helt enkelt tillräckligt mycket information för att veta hur hotad arten är.