Minnen från snöleopard- och tigerresan Av: Gunnel Ragnhult

NaturResor > Bloggar > Samtliga Blogginlägg > Gästbloggare > Minnen från snöleopard- och tigerresan Av: Gunnel Ragnhult

Resedagbok av Gunnel Ragnhult

Gunnel har rest med NaturResor och Annelie Utter på vår resa till Snöleopardens rike och delar med sig av sina texter och bilder som gästbloggare. Gunnel har tidigare rest med Annelie. Bland annat i Bhutan och till Ugandas Bergsgorillor med NaturResor.  

 Trafiken, folklivet och alla ljud och färger i Dehli

Dehli resedagbok snöleopard och tigersafari

Det vackra landskapet med alla höga berg i Ladakh

Ladakh - Berg

Ladakh är en del av Jammu-Kashmir. Huvudstaden Leh ligger på cirka 3 500 m.ö.h. Enda sättet att ta sig till Ladakh på vintern är med flyg. Alla bilvägar till Ladakh går över höga pass och är inte framkomliga vintertid.

Alla vänliga människor vi mötte i Ladakh

Ladakh - människor Dehli resedagbok snöleopard och tigersafari

En vanlig dag i tältlägret i Husing

  • 6.30 Det börjar ljusna och spårarna ger sig iväg för att leta efter snöleoparder
  • 7.00 Den som vill kan få en balja med varmt vatten för att tvätta sig. Antingen i mattältet eller i det egna tältet.
  • 8.30 Frukost: Gröt, ägg i någon form, bröd, sylt och varm dryck
  • 9.30 Vi ger oss iväg till den plats där spårarna tror att det finns störts chans att se snöleopard.
  • 11.00 Dags för dagens chokladbit, men bara om vi ansträngt oss! Stannar större delen av dagen och spanar på samma plats. Ofta soligt och vi har det lugnt och skönt. Tittar på de djur som finns. Ofta Blue sheep, lammergeier, kungsörn, snowcock m.m. Snöleoparderna vilar ofta mitt på dagen.
  • 13.00 Lunch. Alltid varm mat som bärs upp till den plats vi står och spanar på. Soppa, ris med grönsaker och bröd samt fruktdryck och varm dryck. Den som vill kan ge sig iväg på en egen tur gärna i samråd med någon av guiderna. Annars går det bra att stanna och fortsätt att spana och njuta av naturen.
  • 15.30 Eftermiddagste och kex. Om vi inte kommit tillbaka till baslägret bärs teet upp till den plats där vi befinner oss.
  • 17.00 Tillbaka i lägret
  • 19.30 Middag: Soppa; Ris, pasta, grönsaker, kyckling i olika former; Konserverad frukt. Middagen tillagas i kökstältet och var alltid snygg upplagd och välsmakande. Vår kock Sonam är inte bara duktig på att laga mat utan är en av de bästa spårarna. ”Good cooking – good looking”. Ibland kom någon av guiderna och berättade om snöleoparder, hur man spårar, Hemis National Park och annat
  • 20.00 Vi är vid det här laget trötta och tar våra varmvattenflaskor med oss ner till tältet för att göra oss klara för en skön natt i våra varma sovsäckar.

Snöleoparderna och andra djur i Ladakh

ladakh - djur

Snöleoparden var långt borta, tubkikaren var ett måste för att kunna se den. Övriga djur är bytesdjuren: Blue Sheep, Ibex och Urial.

Ögonblick från Hemis

fotoresa snöleopard tält utrustning

Vi sover i rymliga två-mannatält (tunneltält). Tälten är utrustat med två rejäla madrasser per person och kudde och varm filt.
De flesta dagarna var det soligt och klart. Om det inte blåste var det en ganska behaglig temperatur. Nätterna var kalla, temperaturen kröp ner till cirka -17° C. Den riktigt varma sovsäcken var skön att ligga i och höll kylan stången. Alla måltider i baslägret intogs i vårt mattält som var utrustat med en gasolkamin. Det fanns alltid tillgång till rent dricksvatten.

Tältlivet i Hemis High Altitude National Park, Ladakh

Ladakh - tältliv Dehli resedagbok snöleopard och tigersafari

Campen låg cirka 3 700 m.ö.h. Maten
lagades i ett annat tält och var god och riklig.

Besöket i homestay i Ule, den fantastiska utsikten från vårt rum

Ladakh - Ule Dehli snöleopard och tigersafari

Ule ligger väster om huvudstaden Leh, det tar cirka 3 timmar dit med bil. Höjden
över havet är cirka 4 100 meter.

Möten med tigrar och andra djur i Bandavgarh

Dehli resedagbok snöleopard och tigersafari Bandavgarh djur

Förutom tiger bilder på sambar, djungeltupp, langur och axishjort

Firandet av Holi på Bandavgarh Jungle Lodge

Bandavgarh Holi Dehli resedagbok snöleopard och tigersafari

Holi (även Phalgunotsava eller ”färgernas fest”) är en hinduisk vårfest, och infinner sig i allmänhet under 2 dagar i mars månad. Den första dagen i holi firas med en vårbrasa, som symboliserar brännandet av Holika. Den andra dagen i holi benämns Rangapanchami, och högtidlighålls genom att människorna går omkring och skvätter färg på alla de möter. En särskild dryck, kallad bhang, spetsad med marijuana dricks, och gäster bjuds hem för privata fester och privat firande av holi.

AV: Gunnel Ragnhult

http://www.naturresor.com/resmal/vandringsresa-till-snoleopardens-rike/